nieuws

BEKIJK HIER HET LAATSTE NIEUWS!

27-01-2023 - Grippo BV bij BNR Nieuwsradio

Glen Kalfsvel van Grippo BV zit in de studio bij BNR Nieuwsradio. Hij mocht een pitch houden bij hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Het programma ‘Zakendoen’ wordt gepresenteerd door Thomas van Zijl.

09-08-2022 - Verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -bakjes

Verkoop jij afhaalmaaltijden of koffie voor onderweg? Vanaf juli 2023 mag je plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen niet meer gratis meegeven aan je klant. Daarnaast moet je een herbruikbaar alternatief aanbieden. Vanaf 2024 mag je ook geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken voor consumptie ter plaatse. Wat deze nieuwe regels voor jou als ondernemer betekenen, lees je in dit artikel.

De nieuwe regels gelden voor ondernemers met een horecabedrijf, bedrijfsrestaurant, stand op een evenement en verkooppunten met koffiehoek. Maar ook als je doorgaans een wachtende klant een kopje koffie aanbiedt in een plastic beker moet je op zoek naar alternatieven.

19 miljoen plastic bekers
Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu vertelt op rijksoverheid.nl: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.” Om milieuvervuiling en een steeds groter wordende plasticsoep te voorkomen, komt er een verbod op gratis plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen. Het ministerie verwacht dat dit verbod ervoor zorgt dat het gebruik van wegwerpplastic met veertig procent afneemt.

Afhaal en bezorging
Vanaf juli 2023 mag je geen gratis plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer meegeven aan je klanten. Denk bijvoorbeeld aan koffie voor onderweg, maar ook verpakkingen voor bezorg- of afhaalmaaltijden. Gebruik je kartonnen bekers of verpakkingen? Vraag bij je leverancier na of ze volledig plasticvrij zijn. Vaak zit er aan de binnenkant een plastic laagje. Dit mag straks ook niet meer.

Consumptie ter plaatse
Vanaf januari 2024 mag je geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken voor consumptie ter plaatse. Denk aan in de kantine, op kantoor, in de snackbar of op een festival. Als plastic wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen voor je bedrijf echt nodig zijn, dan mag je ze blijven gebruiken. In dat geval moet je 75 tot 90% van de verpakkingen zelf weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. “In de praktijk is dit moeilijk haalbaar, zeker voor kleine ondernemers”, waarschuwt Emmy van Daele, campagnecoördinator bij Mission Reuse, een initiatief dat draait om herbruikbare alternatieven voor wegwerpplastic. “Het inrichten van een systeem voor gescheiden inzameling vraagt veel inspanning, en er zijn maar weinig verpakkingen op de markt die je hoogwaardig kunt recyclen.”

Plastic verpakking doorberekenen
Wil je nog wel gebruik maken van plastic wegwerpbakjes of -bekers, dan moet je klant daar apart voor betalen. Hoeveel geld je vraagt, bepaal je zelf. Het kabinet geeft wel een richtlijn: 25 cent voor een beker, 50 cent voor een maaltijd en 5 cent voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld suiker en zout. De verpakkingskosten die je berekent moeten transparant zijn. Verwerk ze dus niet automatisch in de prijs van het product, maar zet ze als aparte kosten op de kassabon.

Alternatieven
Neem jij afscheid van plastic wegwerpbakjes en -bekers? Dan kun je kiezen uit een aantal alternatieven:

  • Herbruikbare verpakkingen aanbieden
  • Je klant een eigen verpakking laten meenemen
  • Wegwerpverpakkingen zonder plastic aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan bekers van natuurlijke materialen zoals viscose.

Voor eten en drinken dat je ter plekke serveert kun je plastic servies inwisselen voor bijvoorbeeld keramieken servies. “En portieverpakkingen suiker, melk en zoetjes kun je vervangen door een schenkverpakking of losse suikerklontjes”, vult Van Daele aan.

“Sommige opties vragen een aanpassing van jou en je medewerkers of van je klanten”, zegt Van Daele. “Leg het systeem daarom goed uit aan de gebruikers.” Let op: welke optie je ook kiest, je klanten hebben altijd recht op een herbruikbaar alternatief, zoals een zelf meegebrachte beker of verpakking. Lees hier meer over de alternatieven voor plastic wegwerpverpakkingen en ontdek welke optie het beste past bij jouw bedrijf.

Plastic tasjes
Eerdere maatregelen om plastic afval te verminderen bleken succesvol. Denk aan het verbod op gratis plastic tasjes, dat sinds 2016 geldt. Sindsdien is het aantal plastic tasjes in het zwerfafval met zeventig procent afgenomen. Uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat ondernemers en consumenten zich door het verbod bewuster zijn van de nadelen van het gebruik van plastic. Klanten accepteren dat plastic tasjes geld kosten, ze nemen dit de ondernemer niet kwalijk.

Bron: KvK.nl

04-07-2022 - Maisbekers en hard-cups maken dit seizoen einde aan zee van afval op festivals

REGIO - Voor wie in juni op Parkpop stond, was het een nieuw gezicht: de bekende plastic wegwerpbekers zijn verleden tijd. In plaats daarvan krijg je als bezoeker een munt of token waarmee je een beker krijgt die je bij je moet houden.

Festivalorganisator Mojo deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. De testen werden uitgevoerd ter voorbereiding van het verbod op wegwerpbekers en -bestek op festivals vanaf 2024. Tijdens het komende festivalseizoen zullen er in de regio ook minder wegwerpbekers te zien zijn: maisbekers en hard-cups worden gebruikt als duurzame oplossing.

Het festivalseizoen brengt vooral heel veel vreugde, maar zorgt ook voor een enorme hoeveelheid afval. Bezoekers laten vaak plastic bekers, tenten, plastic borden en bestek en allerlei ander afval achter wanneer zij het festival verlaten. Dat is slecht voor de natuur en bezorgt de festivalorganisatoren veel extra werk, omdat zij na afloop uren bezig zijn met al het afval opruimen. De herbruikbare en afbreekbare bekers zouden daar een einde aan moeten brengen.

Twintig deelnemende festivals doen daarom testen met duurzamere bekers, meldt Green Events, kennisplatform voor een duurzame evenementenindustrie. Eén van die festivals was Parkpop op het Malieveld in Den Haag, waarbij Anouk 11 juni haar geliefde Dominique officieel het 'ja-woord' gaf.

Ook op het Latin en Caribbean festival Pal Mundo werd er zaterdag en zondag in het Zuiderpark geen gebruik meer gemaakt van wegwerpbekers. Bezoekers kregen bij inlevering van hun beker aan het eind van het festival een recyclevoucher waarmee ze prijzen kunnen winnen.

Bij verlies nieuwe munt kopen
Hoe werkt het? Bij binnenkomst krijg je, vaak gratis, een muntje of een token. Daarmee kun je bij de bar een plastic beker of flesje voor je bestelde drankje krijgen. Omdat plastic wegwerpbekers vanaf 2024 verboden zijn, gebruiken veel festivals tegenwoordig al hard-cups. Dat zijn harde plastic bekers die makkelijk hergebruikt kunnen worden, door ze af te wassen. Is je drinken op en wil je weer een nieuw drankje? Dan geef je je beker of flesje gewoon aan de barman of -vrouw. Wil je even niets drinken? Dan lever je je beker in en krijg je een nieuw token of muntje waarmee je later weer een beker kunt krijgen.

Om te voorkomen dat bezoekers hun beker toch weggooien, moeten zij bij verlies van de beker een nieuwe munt of token kopen, waarmee ze een beker kunnen krijgen. Aan het eind van het festival worden de bekers ingezameld en naar een recyclingbedrijf gebracht. Daar worden de bekers verwerkt tot een grondstof waar weer nieuwe bekers of flessen van gemaakt worden.

Wegwerpvrije festivals in de regio
In onze regio staan er ook een aantal festivals op de planning, die geen gebruik meer maken van wegwerpbekers. Onder andere Werfpop in Leiden op 9 juli maakt gebruik van zogeheten 'eco-bekers'. Het is daarnaast voor aanbieders van eten en drinken op het festival ook verboden om plastic wegwerprietjes en -bekers aan te bieden.

Tijdens Gouda Open-Air, dat nog tot en met 10 juli te bezoeken is, worden er hard-cups gebruikt waar je een muntje voor nodig hebt. 'De bekers worden, nadat jij 'm hebt gebruikt, gespoeld om vaker gebruikt te kunnen worden. Op deze manier kan 1 beker wel 300x gebruikt worden', meldt de organisatie.

Afbreekbare bekers
Sommige festivals maken gebruik van 'afbreekbare' bekers. Dat zijn bekers gemaakt van materiaal dat na verloop van tijd vanzelf biologisch afbreekt. Waterpop in Wateringen zal op 22 en 23 juli gebruik maken van afbreekbare bekers. Daarnaast worden alle 'kleine Waterpopbezoekers' beloont met één consumptiebon per ingeleverde 'meter' bekers.

Tijdens Live on the Beach met Tino Martin & Friends, op 1 september, zal er in Scheveningen gebruik worden gemaakt van 'maisbekers'. Het bekertje is gemaakt van mais, maar ziet er precies hetzelfde uit als een normale plastic beker. 'Het verschil is dat deze beker na een bepaalde tijd oplost en er alleen een hoopje humus overblijft waaruit zelfs weer maïs zou kunnen groeien', meldt de organisatie.

Bron: Omroepwest.nl

04-07-2022 - Festivals stoppen met wegwerpbekers: 'Scheelt 100.000 bekers op de grond'

Vrijwel alle grote festivals stoppen de komende tijd met wegwerpbekers. In plaats daarvan moeten festivalgangers hun gebruikte beker inleveren om een nieuw drankje te kunnen kopen. De bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt.

De grootste festivalorganisator van Nederland, Mojo, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. De laatste proef was afgelopen weekend op het driedaagse hiphop-festival Woo Hah! in Hilvarenbeek.

"Het brengt voor ons extra werk mee", zegt Ruud Lemmen, directeur van het festival. "De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Dat is extra werk, maar dat spaar je uit in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen."

Sommige bezoekers vinden het vervelend dat ze bekers moeten vasthouden en terugbrengen naar de bar. "Het is een kleine moeite voor een betere wereld", reageert Lemmen daarop.

Recyclemunt
Bij het optreden van Anouk in Den Haag, bij Parkpop en bij Stadspark Live in Groningen werd het recyclesysteem getest. Volgens Lemmen moet het raar lopen willen volgend jaar niet alle festivals van Mojo met de nieuwe aanpak werken.

Om te voorkomen dat festivalgangers hun bekers zoals voorheen weggooien op het gras, wordt gewerkt met recyclemunten. Bezoekers krijgen vooraf zo'n munt die ze kunnen gebruiken om een beker te krijgen. Bij sommige evenementen moet er voor de munt worden betaald en kan de bezoeker op het eind het geld terugkrijgen.

Als een bezoeker even niks wil drinken, kan een beker weer voor een recyclemunt worden ingeruild. Ook poppodia zoals AFAS Live, Ziggo Dome en 013 in Tilburg werken inmiddels met het inruilsysteem.

Niet uit zichzelf
Laura van de Voort van Green Events probeert al jarenlang om festivals zover te krijgen dat ze stoppen met wegwerpbekers. "Het belangrijkste is dat je mensen een reden geeft om de beker terug te brengen. Proeven in het verleden hebben laten zien dat mensen dat niet uit zichzelf doen."

Zij denkt dat het niet lang duurt voordat alle festivals zijn overgestapt. "Een festivalterrein vol plastic afval is binnenkort verleden tijd. Bezoekers willen dat ook echt niet meer."

Ze wijst erop dat het ook een verplichting wordt volgens de wet. "Met deze festivalzomer erbij zijn er nog maar twee seizoenen om te oefenen en daarna moet je als festival verplicht gaan hergebruiken of recyclen."

Een deel van de bekers komt na afloop van het festival bij Marc Mes van recyclingbedrijf Indorama terecht. Hij maakt van petflessen een grondstof die kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe flessen. Daar komen nu de plastic bekers bij van onder meer Intents, Zwarte Cross en Tomorrowland.

"Het is vrij nieuw voor ons, maar het is vrijwel hetzelfde proces als het recyclen van petflessen", zegt Mes. "Het is een win-winsituatie. Festivals hebben een oplossing voor hun plastic afval en wij hebben een grondstof erbij."

Verreweg het meeste werk heeft Indorama met het verwerken van de flessen, maar hij denkt dat er snel meer bekers bij gaan komen. "We willen ook de bekers van voetbalclubs gaan inzamelen. Er zijn al verschillende gesprekken met clubs daarover."

Bron: NOS.nl

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

01-04-2022 - Verbod op wegwerpplastic op evenementen en festivals in 2024

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan. Op kantoor, festivals en evenementen moet men herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken. Dit geldt ook voor kartonnen koffiebekertjes met een laagje kunststof. Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief.

Single Use Plastics
De maatregelen passen binnen de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden, zoals plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Sinds 2017 is het ook verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken.

Voorkomen van plastic soup
Alleen al in Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Er is volgens Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) ‘een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.’

Verminderen afval evenementen
Woordvoerder Willem Westermann van de VVEM vertelt dat er binnen de evenementenbranche al langer wordt gewerkt aan het verminderen van plasticafval: ‘Sommige materialen kunnen op het festival zelf alweer worden gebruikt. De meeste andere materialen worden op het festival ingezameld om dan opnieuw te worden gebruikt, zoals allerlei soorten zachte plastic bekers. Dat levert extra werk en kosten op, maar het lijkt erop dat de bezoekers hier graag aan meewerken.’ Ook bij poppodia en -festivals staat duurzaamheid staat hoog in het vaandel.

Bron: Events.nl

30-03-2022 - Plastic wegwerpbekers vanaf 2024 verboden op festivals

Grote stapels met plastic bekers op de dansvloeren zijn vanaf 2024 definitief verleden tijd op festivals. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) schrijft in een brief aan de Tweede kamer dat alle wergwerpbekers- en bestek plaats moeten maken voor herbruikbare materialen: zoals een beker die je de hele dag gebruikt.

Met de nieuwe maatregelen wil de staatssecretaris de grote aantallen plastic producten verminderen. “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, schrijft Heijnen in haar brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen jaren maken al verschillende (grote) festivals en evenementen gebruik van een ‘ecocoin’: een munt die je bij de bar kunt inwisselen voor een beker. Voor sommigen is het even wennen om de bekers op de grond te gooien, maar andere festivalbezoekers zeggen dat het een hoop troep op de dansvloer scheelt en dat je niet uit kunt glijden over een verdwaald bekertje. “Veel ondernemers zijn hier al bewust goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Geen zee van plastic bekers op festivals meer: gebruik van softcups nog steeds mogelijk
Overigens kunnen festivals en evenementen die gebruikmaken van een retoursysteem zoals de ecocoin ‘gewoon’ de bekende softcups blijven gebruiken. Zolang er 75 tot 90 procent ingezameld wordt voor hoogwaardige recycling, zijn hardcups niet verplicht.

Bron: Hardnews.nl

30-03-2022 - In 2024 geen plastic wegwerpbekers meer op festivals

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) stuurde gisteren een brief aan de Tweede Kamer over hoe single use plastic aangepakt gaat worden. In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als er ter plaatse op een festival of in een horecagelegenheid, gegeten of gedronken wordt. Herbruikbare bekers en borden gaan de norm worden

Met de nieuwe maatregelen wil de staatssecretaris de enorme aantallen plastic producten verminderen die na eenmalig gebruik worden weggegooid. Om zo milieuvervuiling en plastic soep te voorkomen. Vivianne Heijnen: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

De staatssecretaris neemt wel een uitzondering op in haar brief. Bedrijven kunnen ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits  ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Het laatstgenoemde percentage is in 2024 de norm. Met hoogwaardig wordt bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedselcontactmateriaal.

Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies.

Bron: EntertainmentBusiness.nl

29-03-2022 - Verbod op plastic wegwerpbekertjes in 2024

Festivals mogen ze enkel nog inzetten bij grootscheepse recycling. Vanaf 1 januari is het niet meer toegestaan bier in wegwerpbekertjes te tappen tijdens evenementen. Hergebruik wordt de norm, kondigt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan. Ook plastic verpakkingen worden taboe. De interpretatie is behoorlijk streng: ook kartonnen cups met een kunststof bodem moeten uit het systeem. Het verbod geldt niet alleen bij evenementen, maar overal, van de sportkantine tot de koffieautomaat op kantoor.

Wel is er een belangrijke uitzondering in het plan opgenomen: bij hoogwaardige recycling van de bekertjes blijft het mogelijk wegwerpvoorwerpen in te zetten. In 2024 moet een evenement 75 gewichtsprocent van de bekertjes scheiden en recyclen, in 2027 loopt dat op naar 90 procent. Streng, vindt de horeca en evenementenbranche. Tegelijk vinden milieuorganisaties dat er helemaal geen uitzondering moet komen voor wegwerpbekers. Omdat de lat voor recycling zo hoog ligt zullen veel organisatoren toch op zoek moeten naar duurzamer materiaal, zoals hardcups.

Staatssecretaris Heijnen zegt: ‘Ik zie het verbod op kunststof bekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik ter plaatse, evenals het niet meer gratis mogen verstrekken hiervan voor consumptie onderweg, als goede aanvullingen op het beleid om zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen, om minder afhankelijk te worden van (fossiele) grondstoffen die we importeren, om zwerfafval te voorkomen en verder toe te werken naar een circulaire economie zodat we ons milieu schoner achterlaten voor volgende generaties.’

Voor operationeel directeur van festivalorganisatie ID&T, Niels de Geus, komt het verbod niet als een grote verrassing, vertelt hij in Frank & Eva op 3FM. Afgelopen jaren is er bij verschillende evenementen al getest met statiegeldsystemen, softcups en hardcups om te verduurzamen. Vanaf nu krijgen bezoekers op alle festivals van ID&T een ecotoken, een muntje dat je bij de bar kunt inwisselen voor een beker.

De festivalorganisatie kiest bewust voor het gebruik van softcups omdat het gebruik van hardcups toch meer haken en ogen heeft. ‘Het nadeel van een hardcup is dat de bekers niet terugkomen of kapot ingeleverd worden. Dan is dat systeem wat minder duurzaam dan je hoopt’, aldus Niels de Geus. Bovendien gaat in de hardcups meer plastic en zitten er te grote kosten aan het wassen van die bekers dat het niet rendabel is voor grote festivalorganisaties. Softcups zijn makkelijk in gebruik voor de festivalganger en zolang ze redelijk schoon worden ingeleverd is het voor ID&T de meest duurzame oplossing.’

Bron: 3voor12.vpro.nl

29-03-2022 - Geen plastic bekertjes meer op kantoor en op festivals vanaf 2024

Wie kent ze niet? De plastic wegwerpbekertjes, -bestek of plastic maaltijdverpakkingen op kantoor, in de horeca of op festivals. Vanaf 2024 zijn zijn deze plastic verpakkingen daar niet meer toegestaan. Dat schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op die plekken, waar men ter plaatse eet of drinkt, moeten organisaties herbruikbare borden, bekers en andere verpakkingen gaan gebruiken. Overigens gebeurt dat op sommige plekken al deels.

Staatssecretaris Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. „Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen”, zegt ze. De maatregel is er vooral op gericht om het afval dat het plastic veroorzaakt te verminderen.

Ook gevolgen voor koffie of maaltijd to go
In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen is onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg. De maatregelen hebben ook invloed op mensen die nog weleens een koffie of maaltijd to go halen. Naast plastic maaltijdverpakkingen, mogen ook kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, vanaf 2024 niet meer gratis worden aangeboden.

Wie onderweg een koffie of maaltijd haalt, kan dus nog wél gebruikmaken van plastic verpakkingen, maar moet daarvoor gaan betalen. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Het bedrag komt bovenop de prijs van de drank of maaltijd. Wel moeten verkopers herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per juli 2023.

Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang zij maar 75 tot 90 procent weer inzamelen en hergebruiken. Dat mag overigens alleen „wanneer het echt nodig is” en niet anders kan, aldus de staatssecretaris.

Definitief verbod op plastic wegwerpproducten
Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort. Eerder werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al in de ban gedaan. Sinds 2017 is het verboden voor winkels om gratis plastic tasjes te verstrekken Ook  voerde Nederland al statiegeld in op kleine plastic flesjes. Dat blijkt een succes.

Veel organisaties hebben voorgesorteerd op de nieuwe maatregelen. Wie bijvoorbeeld op festivals komt, valt het waarschijnlijk op dat steeds meer organisatoren met drinkbekers van harde plastics met statiegeld werken. In ruil voor een muntje ontvangen festivalbezoekers een herbruikbare drinkbeker.

Bron: Metro.nl

29-03-2022 - Verbod op wegwerpplastic op kantoor en festivals in 2024: óók kartonnen bekertjes met laagje kunststof

Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers en -bestek niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet je dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan dus ook niet meer. Je moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die je voor onderweg koopt. Bij consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat je een bedrag moet betalen voor plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden.

Voorverpakt broodje 
Daarnaast gaan in supermarkten sommige plastic verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to-go-verpakkingen ook geld kosten, zoals een voorverpakt broodje of een salade.

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn. In alle Europese lidstaten zijn sinds 3 juli 2021 vanwege deze richtlijn maatregelen genomen om impact op het milieu te verminderen van de tien meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden. Denk aan het verbod op plastic rietjes, plastic bestek en plastic roerstaafjes. Sinds 2017 is het ook verboden om plastic tasjes gratis te verstrekken. ,,En met succes’’, zo verklaart de staatssecretaris. ,,Sindsdien is het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt met 70 procent afgenomen.’’

De CDA-bewindsvrouw benadrukt dat ‘we alleen al in Nederland elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weggooien, na eenmalig gebruik’. ,,Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen’’, betoogt de bewindsvrouw. Er is volgens haar ‘een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik’. ,,Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Afwasbare koffiemok
In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen is een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes.

Ook zal met de nieuwe regels vanaf 2023 de rekening voor het opruimen van het zwerfafval op straat, in sloten, rivieren en natuurgebieden van plastic producten worden betaald door de producenten die deze producten op de markt brengen. Dat geldt specifiek voor drinkbekers, voedselverpakkingen, zakjes, wikkels, plastic tasjes, sigarettenfilters, ballonnen en vochtige doekjes. Dit geld wordt verdeeld over overheidsorganisaties die zwerfafval opruimen, zoals gemeenten en provincies. Wel blijft het natuurlijk de verantwoordelijkheid van iedereen om geen afval op straat te gooien.

Volgens de brancheorganisatie van de evenementenbranche VVEM wordt er al langer gewerkt aan het verminderen van plasticafval. Woordvoerder Willem Westermann: ,,Sommige materialen kunnen op het festival zelf alweer worden gebruikt. De meeste andere materialen worden op het festival ingezameld om dan opnieuw te worden gebruikt, zoals allerlei soorten zachte plastic bekers.’’ De branche benadrukt wel dat het ‘extra werk en kosten oplevert’. ,,Maar het lijkt erop dat de bezoekers hier graag aan meewerken.’’

Ook de branchevereniging van de poppodia en -festivals van Nederland VNPF laat weten voorstander te zijn van ‘het tegengaan van zoveel mogelijk troep’. ,,Duurzaamheid staat hoog in het vaandel”, zegt voorzitter Berend Schans. Festivals en evenementen die gebruikmaken van een retoursysteem, mogen volgens hem nog wel wegwerpbekertjes aanbieden, een zogeheten softcup. ,,De organisatie moet er dan voor zorgen dat het bekertje terugkomt en niet in de natuur of omgeving terechtkomt. Alles valt of staat met het gedrag van de bezoekers. Zij zullen hier even aan moeten wennen, maar wij hebben alle vertrouwen dat dat gaat lukken.” Schans weet nog niet of het per se om een recyclebaar bekertje moet gaan of niet.

Zorg uitgezonderd
Zorginstellingen zijn uitgezonderd van het plasticverbod, zo laat de staatssecretaris weten. Alleen wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75 tot 90 procent hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief.

Bron: AD.nl

29-03-2022 - Vanaf 2024 geen wegwerpplastic op kantoor, horeca en festivals

DEN HAAG - Vanaf 2024 zijn wegwerpbekers of -maaltijdverpakkingen niet meer toegestaan op kantoor, in de horeca of op festivals, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) in een brief aan de Tweede Kamer. Op deze plekken moet men dan herbruikbare borden of bekers gaan gebruiken.

Kartonnen koffiebekertjes, die een laagje van kunststof hebben, mogen dan niet meer. Hiervoor geldt een uitzondering voor zorginstellingen. Men moet bovendien gaan betalen voor koffiebekers die iemand voor onderweg koopt. Verkooppunten mogen hier zelf de prijs voor bepalen. Wel moeten zij herbruikbare alternatieven aanbieden. Deze maatregel gaat al in per juli 2023.

9 miljoen plastic bekertjes
Bedrijven kunnen ervoor kiezen om toch bepaalde plastic bekers of verpakkingen te gebruiken, zolang hiervan maar 75 tot 90 procent weer wordt ingezameld en hergebruikt. Dat mag alleen „wanneer het echt nodig is”, aldus de staatssecretaris.

Heijnen schrijft dat in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic bekertjes en voedselverpakkingen worden weggegooid na eenmalig gebruik. „Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen.” Volgens Heijnen is een „ommezwaai” van wegwerp naar hergebruik nodig. De afwasbare mok moet volgens haar dan ook de norm worden.

Het verbod op de wegwerpplastics was eerder al aangekondigd, maar komt er nu definitief. De Europese Unie heeft regels om zwerfplastic tegen te gaan en daar komt deze Nederlandse aanscherping uit voort.

Eerder werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al in de ban gedaan. Ook is het sinds 2017 verboden voor winkels om gratis plastic tasjes te verstrekken. Volgens Heijnen had deze maatregel succes; het aantal plastic tasjes dat in het zwerfafval belandt is met 70 procent afgenomen. Verder moet men nu ook statiegeld betalen over kleine plastic flesjes.

Bron: Telegraaf.nl

29-03-2022 - Ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Geachte voorzitter,

De EU-richtlijn over de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op het milieu (hierna: de Richtlijn) verplicht lidstaten om verschillende maatregelen te nemen die de milieu-impact van het eenmalig gebruik van bepaalde plastic producten (wegwerpplastics) beperkt en het ontstaan van zwerfafval op land en in de zee voorkomt. Ter implementatie van de Richtlijn in Nederland, is op 3 juli 2021 het Besluit kunststofproducten voor eenmalig gebruik in werking getreden (hierna: het Besluit). Enkele onderdelen uit het Besluit worden via de ministeriële regeling kunststof producten voor eenmalig gebruik (hierna: de Regeling) nader uitgewerkt. Het gaat om maatregelen om het gebruik van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik te verminderen, evenals om de inrichting van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor een aantal kunststofproducten en verslagverplichtingen die volgen uit de Richtlijn en het Besluit.

Over de ontwerpregeling is uw Kamer per brief van 26 oktober 2021 geïnformeerd. In de consultatie over de ontwerpregeling, die in december vorig jaar is afgerond, hebben ruim 80 organisaties en enkele burgers een reactie gegeven. De in de Regeling uiteengezette aanpak is op hoofdlijnen gelijk gebleven. Wel zijn er aanpassingen gedaan ter verduidelijking en ter verbetering van de uitvoerbaarheid. Met deze brief wil ik u informeren over de publicatie van de Regeling op 29 maart 2022 en de belangrijkste aanpassingen ten gevolge van de consultatie en toetsing nader toelichten. Ik geef eerst een toelichting op de in de Regeling opgenomen reductiemaatregelen en vervolgens op de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid t.a.v. zwerfafval.

Op 19 januari heeft uw Kamer gevraagd om een reactie op het advies van het Adviescollege toetsing regeldruk. De nota van toelichting bij de Regeling bevat een reactie op dit advies en de Regeling is naar aanleiding ervan op onderdelen aangepast. Een weergave van de reactie op het advies is bijgevoegd als bijlage bij deze brief.

Reductiemaatregelen voor het verminderen van het gebruik van bekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik
Lidstaten hebben in de Richtlijn afgesproken maatregelen te nemen die een significante en aanhoudende reductie bewerkstelligen van de consumptie van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Zoals in de brief van 26 oktober 2021 is uiteengezet, maakt de Regeling onderscheid tussen enerzijds het verstrekken van deze kunststofproducten op uitgiftepunten met consumptie ter plaatse (in bijvoorbeeld een kantine, kantoor, restaurant, snackbar of festival), en anderzijds het verstrekken van deze kunststofproducten op uitgiftepunten met consumptie voor onderweg, afhaal en bezorgen.

Consumptie ter plaatse
Voor consumptie ter plaatse wordt het gebruik van herbruikbare bekers en voedselverpakkingen de norm. Wegwerpbekers en -voedselverpakkingen die kunststof bevatten, worden verboden. Dat geldt dus ook voor de kartonnen koffiebekers, die een kunststof laagje hebben. Wel kent de Regeling een uitzondering op dit verbod, namelijk als de bekers of voedselverpakking ter plaatse worden ingezameld en aangeboden voor hoogwaardige recycling. In de Regeling is daarvoor een minimum en jaarlijks oplopend inzamelingspercentage  opgenomen. Met ‘hoogwaardig’ wordt daarbij bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedselcontactmateriaal. Dit is nu staande praktijk voor PET; flessen, bekers en containers voor koude dranken en voedsel kunnen van gerecycled PET worden gemaakt. Hoogwaardige recycling van dergelijke monostromen past in een circulaire economie en dit toestaan geeft ondernemers een (beperkte) mogelijkheid om af te wijken van het verbod op wegwerpbekers en -voedselverpakkingen indien ze kunnen zorgen voor een gesloten recyclingsysteem.

Deze uitzondering trok veel aandacht in de consultatie, waarbij enerzijds werd gevraagd de uitzondering te schrappen en anderzijds om de voorwaarden te verruimen. Gelet op deze balans is gekozen om de uitzondering te behouden, maar wel te verduidelijken door deze beter te laten aansluiten op de (EU) regelgeving voor het recyclen van voedselcontactmaterialen. Verder vroegen veel ondernemers om meer tijd om te kunnen voldoen aan de eisen uit de Regeling. Om hen tegemoet te komen is ervoor gekozen om de regels voor bekers niet in 2023 in te laten gaan, maar gelijktijdig met de regels voor voedselverpakkingen vanaf 1 januari 2024. Verder stelt de Regeling dat als er via een Algemene plaatselijke verordening (APV) strengere regels gelden, bijvoorbeeld het verplicht gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, de regels van de APV voorgaan. Tot slot zijn zorginstellingen en gesloten inrichtingen uitgezonderd van de Regeling.

Consumptie voor onderweg, afhaal-, en bezorgmaaltijden
Voor consumptie van eten en drinken voor onderweg, afhaal en bezorgen is in de Regeling bepaald dat kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik niet gratis mogen worden verstrekt. Dit geldt ook, zoals reeds aangegeven in de voorgaande Kamerbrief, voor bepaalde kunststofbekers en voedselverpakkingen waaruit direct geconsumeerd kan worden die verkocht worden in supermarkten. Tevens moet er voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid (niet voorverpakt) een herbruikbaar alternatief beschikbaar zijn voor de consument. Dit kan ook een zelf meegebrachte beker of verpakking zijn als dat duidelijk aan de  consument kenbaar wordt gemaakt. De onderliggende gedachte bij deze maatregel is dat consumenten gestimuleerd worden te kiezen voor herbruikbare alternatieven als ze extra moeten betalen voor een wegwerpbeker of -verpakking. Deze aanpak is mede gebaseerd op ervaringen met plastic tassen waarbij het verbod op gratis verstrekken zeer succesvol is gebleken. Uit onderzoek naar draagvlak onder consumenten7 blijkt dat er draagvlak is voor deze maatregel, zowel ten aanzien van het beprijzen van wegwerpplastics, als voor het vervangen door herbruikbare alternatieven. Voor ondernemers is het van belang dat ze niet te hoge kosten hebben voor alternatieve verpakkingen en dat er voldoende tijd is om (herbruikbare) alternatieven aan te kunnen aanbieden, bijvoorbeeld als ‘Bring your own’ voor de klant geen optie is. Om ondernemers die met de nieuwe maatregelen te maken krijgen hierin tegemoet te komen, is ervoor gekozen om de regels voor onderweg, afhaal- en bezorgen per 1 juli 2023 in te laten gaan, in plaats van 1 januari 2023.

De hoogte van het bedrag dat ondernemers in rekening moeten brengen voor wegwerpbekers en voedselverpakkingen is niet vastgelegd in de Regeling. In de internetconsultatie is wel specifiek gevraagd of een niet-bindend richtbedrag wenselijk is. Veel stakeholders gaven aan dat zij dit wenselijk achtten, vanuit het perspectief van een gelijk speelveld voor ondernemers en consumenten. Daaronder was ook een groep die liever een bindend bedrag zou zien. Daartegenover stond een vergelijkbaar aantal stakeholders dat dit niet nodig vond, maar dit liever overlaat aan de markt en ondernemers. Daarnaast heeft aanvullend draagvlakonderzoek onder consumenten informatie gegeven over wat een effectieve prijs zou zijn voor het beprijzen van wegwerpplastics, waaruit voor bekers en voedselverpakkingen het meest effectieve bedrag naar voren komt. Voor bekers ligt dit bedrag tussen € 0,25 - € 0,32. Voor een maaltijd (die verpakt kan zijn in meerdere verpakkingen) ligt dit bedrag tussen € 0,50 - € 0,6711. Op basis van bovenstaande uitkomsten is besloten om een niet-bindend richtbedrag op te nemen in de nota van toelichting bij de Regeling om houvast te bieden voor de ondernemers en organisaties die dit wenselijk achten. Daarbij zijn de volgende niet-bindende richtbedragen opgenomen:

  • € 0,25 voor bekers
  • € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)
  • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit en noten en portieverpakkingen

Uit de consultatie bleek ook dat sommige stakeholders liever een vast bedrag willen, waardoor het voor ondernemers en consumenten duidelijk is welke prijs betaald moet worden. Zo ver wil ik op dit moment nog niet gaan. Ik vind dat ondernemers eerst de vrijheid moeten hebben zelf een bedrag per beker en voedselverpakking te bepalen. Daarmee volg ik dezelfde aanpak als bij het verbod op gratis plastic tassen, ook daarvoor was alleen bepaald dat ze niet meer gratis mochten worden verstrekt. Zonder vastgesteld bedrag heeft dit geleid tot een groot effect: het aantal plastic draagtassen wat in het zwerfafval belandt, is sinds het verbod op gratis verstrekken met 70% afgenomen. Bij de evaluatie van de Regeling, die gepland staat in 2024, zal ik bekijken of een bindend bedrag alsnog nodig blijkt. Daarnaast pleiten sommige stakeholders voor een heffing in plaats van een beprijzing, waarbij het geld dat de consument betaalt in een fonds komt voor het verduurzamen van verpakkingen. Ik kies er nu voor om de opbrengsten van de beprijzing juist bij de ondernemers te laten, zodat zij deze naar eigen inzicht kunnen investeren in de herbruikbare alternatieven die zij beschikbaar moeten stellen voor hun klanten.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid zwerfafval (UPV)
Op basis van de Richtlijn en het Besluit zijn producenten verantwoordelijk voor het vergoeden van de kosten die gebiedsbeheerders maken voor het opruimen van het zwerfafval afkomstig van hun producten. Daarnaast worden producenten verplicht tot het nemen van bewustmakingsmaatregelen. In deze Regeling wordt de werkwijze voor het bepalen van de hoogte van de vergoeding aan gebiedsbeheerders vastgelegd. Deze zal worden vastgesteld op basis van een onafhankelijk kostenonderzoek naar daadwerkelijk gemaakte kosten, dat tenminste eens in de vier jaar wordt uitgevoerd in opdracht van IenW. Uit de consultatie kwamen enkele aandachtspunten m.b.t. deze UPV naar voren, die hieronder worden toegelicht.

Private en publieke gebiedsbeheerders
De UPV voor zwerfafvalkosten beperkt zich (conform de Richtlijn) tot het vergoeden van de kosten die gemaakt worden door of namens overheidsorganisaties. Dat betekent dat er geen vergoeding plaatsvindt aan private beheerders van openbare gebieden. Het onderscheid tussen publiek en privaat beheerde gebieden werd door sommige deelnemers aan de consultatie als onlogisch ervaren.

Hoewel private terreinbeheerders uitgesloten zijn van directe vergoeding, kunnen hun zwerfafval-activiteiten, wanneer zij een overeenkomst hebben met provincies (of andere publieke gebiedsbeheerders) om namens hen zwerfafval op te ruimen, wel worden meegeteld bij de opruimkosten. In de nota van toelichting bij de Regeling is deze mogelijkheid uitgelegd.

Governance structuur
Uit de consultatie is verder gebleken dat gebiedsbeheerders en producenten beiden een groot belang zien in een governance structuur om zaken als  effectiviteit van het opruimen, doelstellingen, preventie e.d. te bespreken. Een overlegstructuur vloeit niet direct voort uit de Regeling, die enkel voorziet in de verschuiving van de kosten voor het opruimen van publieke organisaties naar producenten. Ik zie echter wel meerwaarde in het bijeenbrengen van partijen om over de zwerfafvalaanpak te spreken, waaronder het op elkaar afstemmen van de preventiemaatregelen, inclusief bewustmaking, en beheer van openbare ruimten. De komende tijd zal ik met de betrokken partijen bespreken hoe zij de afstemming onderling zouden willen vormgeven.

Vochtige doekjes in riolering
Door de Unie van Waterschappen is gepleit voor het meenemen van rioolverstoppingen ten gevolge van onjuist weggooien van slecht afbreekbaar toiletpapier, andere vochtige doekjes en hygiëne producten, als zwerfafval kostenpost voor gebiedsbeheerders. In de Richtlijn en richtsnoeren daarbij, wordt geen uitsluitsel gegeven over het al dan niet meenemen van deze kosten. In Nederland is ervoor gekozen om deze kosten niet mee te nemen in de UPVRegeling, omdat het wegspoelen van vochtige doekjes in het toilet die niet afbreekbaar zijn weliswaar onwenselijk is, maar niet gezien kan worden als een vorm van zwerfafval. Ook in de definitieve Regeling wordt hieraan vastgehouden. Wel worden de kosten vergoed van het opruimen van  vochtige doekjes door gebiedsbeheerders, bijvoorbeeld op straat, in parken of bermen, op perrons of in oppervlaktewateren zoals sloten en plassen. Ook zwerfafval dat in straatkolken, kolkaansluitingen en hemelwaterriolering terechtkomt, valt onder de reikwijdte van de Regeling.

Tot slot
We zien de (plastic) vervuiling in onze zee en milieu nog onvoldoende afnemen en ik vind het belangrijk daar samen met andere Europese lidstaten actie op te ondernemen Ik zie het verbod op kunststof bekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik ter plaatse, evenals het niet meer gratis mogen verstrekken hiervan voor consumptie onderweg, als goede aanvullingen op het beleid om zorgvuldiger om te gaan met onze grondstoffen, om minder afhankelijk te worden van (fossiele) grondstoffen die we importeren, om zwerfafval te voorkomen en verder toe te werken naar een circulaire economie zodat we ons milieu schoner achterlaten voor volgende generaties.

De komende tijd zal worden benut om alle belanghebbenden te informeren over de regels en de naleving ervan. Daarnaast hou ik een vinger aan de pols hoe andere Europese lidstaten de richtlijn implementeren voor een zo groot mogelijk effect.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

drs. V.L.W .A. Heijnen 

16-03-2021 - Wegwerpplastic op evenementen, dit zijn de vier belangrijkste veranderingen in wet- & regelgeving

Volgende zomer veranderen er al een aantal ingrijpende zaken zoals statiegeld op kleine flesjes en een verbod op single use plastics. In dit artikel lees je alles over de vier belangrijkste veranderingen in wet- & regelgeving op het gebied van wegwerp plastic voor alle Nederlandse evenementen. Wat gaat er veranderen en wat zijn de gevolgen voor jou als evenementenorganisator of drankproducent? Zonder goede voorbereiding kan er een behoorlijke kostenpost ontstaan, ga er dus mee aan de slag en bereidt nu jouw plan voor zodat je in 2021 de juiste opzet kan doorvoeren.

Zowel op landelijk als Europees niveau worden er nieuwe wetten & regels bepaald. De belangrijkste zijn Besluit beheer verpakkingen en Single Use Plastics (SUP) richtlijn. De Europese Commissie heeft deze richtlijn opgesteld om de hoeveelheid plastic afval in onze zeeën en oceanen terug te dringen. We hebben de vier belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet.

1. Statiegeld op kleine flesjes
Met ingang van 1 juli 2021 is het verplicht om statiegeld te heffen op water en frisdrank houdende kunststof flessen tot 3 liter. Hetzelfde systeem dat al jaren wordt toegepast op grote flessen (meer dan 1 liter) wordt vanaf komende zomer dus ook voor kleine flesjes (minder dan 1 liter) ingezet. Het vastgestelde statiegeld bedrag is €0,15 en op grote flessen blijft het €0,25.

Dit geldt (nog) niet voor alcohol, sap en zuivel. Er bestaat een kans dat dit in de komende jaren zal veranderen, omdat hiervoor vanaf 2022 wel een gescheiden inzameling plicht van 90% voor geldt. Lees hierover meer bij punt vier.

Verplichte en vrijwillige innamepunten
Het toepassen van het statiegeldsysteem valt onder de verantwoordelijkheid van de producent/importeur. Hiervoor moeten innamepunten worden ingericht welke terug te vinden zijn op locaties waar de drankflesjes verkocht worden zoals op treinstations, cateringlocaties, winkel- en stadscentra en benzinestations. En ook waar de consument gewend is statiegeldflessen in te leveren zoals supermarkten.

Er zijn verplichte innamepunten zoals bijvoorbeeld bij supermarkten en benzinestations. Voor evenementen is het inrichten van innamepunten vrijwillig maar dat betekent niet dat dit geen gevolgen heeft voor de organisatie van een evenement. Je betaald namelijk wel €0,15 per flesje. Dus voor ieder flesje dat niet teruggebracht wordt naar de leverancier kost dat je €0,15.

Overstappen op een retoursysteem met statiegeld
De resultaten van de verschillende pilots die de Plastic Promise koplopers in 2019 hebben uitgevoerd laten zien dat statiegeld het meest effectieve middel is voor zowel recycling als hergebruik van bekers en flesjes. Dit is een goed moment om als organisator overstappen naar een retoursysteem voor flesjes en bekers. Je kan dan kiezen voor een hybride systeem met herbruikbare bekers en recyclebare flesjes of voor een recycling systeem met (r)PET bekers en flesjes. Lees hierover meer in de Plastic Promise-toolkit.

Goed om te weten: Vanaf 31 december 2022 wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Overstappen op blik biedt daarom alleen een oplossing op korte termijn. Daarnaast is het in verband met veiligheidsrisico’s niet altijd toegestaan om drankjes in blik uit te geven.

2. Verbod op single use plastics
Twee dagen na ingang van de statiegeldverplichting, op 3 juli 2021 staat er al weer een nieuwe vergadering op de kalender: Het verbod op het verstrekken van een aantal plastic wegwerpproducten (en let op: dit verbod geldt ook voor alternatieve producten van bioplastics):

  • Bestek
  • Borden
  • Rietjes (m.u.v. rietjes voor medische toepassing)
  • Roerstaafjes voor dranken
  • Food service containers van EPS (foam PS)
  • Drinkbekers van EPS (foam PS) drankverpakkingen van EPS (foam PS)
  • Producten gemaakt van oxo-biodegradable kunststoffen
  • Ballonstokjes (m.u.v. industrièˆle en professionele toepassingen)

Er is dus (nog) geen verbod op wegwerpbekers maar er wordt wel al gesproken over een verbod op het gratis verstrekken hiervan, mogelijk ook van andere materialen dan plastic. Of dit doorgaat en wanneer dit dan van kracht zal zijn is op dit moment nog niet duidelijk. Daarnaast moet het landelijk gebruik van andere eenmalige (single-use) kunststof producten, waarvoor nog geen alternatief is, in 2026 meetbaar zijn verminderd ten opzichte van 2022.

Kies voor herbruikbaar of een ander materiaal dan plastic
Wat betekent dit voor evenementen? Vanaf aankomende zomer moet je een aantal plastic wegwerpproducten vervangen voor een herbruikbaar alternatief of voor een variant welke van een ander materiaal is gemaakt. Denk daarbij aan borden, bestek en roerstaafjes van materialen zoals bamboe, houten, karton borden (zonder plastic coating), palmblad en bagasse.

Maar voor je op zoek gaat naar een alternatief, kijk dan eens of je het product eigenlijk wel nodig hebt, preventie heeft namelijk altijd de voorkeur. En zeg nou zelf, de meeste drankjes zijn toch prima zonder rietje te drinken? Hoewel de ballonstokjes al op de lijst met verboden producten staan worden de ballonnen pas eind 2024 aangepakt maar daar ga je als organisator toch niet op wachten?

3. Markeringen op bekers
Vanaf 3 juli 2021 zijn producenten ook verplicht om plastic wegwerpbekers te voorzien van markering. Het gaat om duidelijk leesbare en niet te verwijderen informatie over de aanwezigheid van plastic in het product, negatieve gevolgen van zwerfafval en de weggooi-instructie.

Criteria voor markeringen 
Op 18 december 2020 heeft de Europese Commissie een uitvoeringsverordening gepubliceerd die de regels vaststelt over waar die markeringen aan moeten voldoen qua icoon, tekst en lettertype etc. In de vertaling van de verordening zaten echter enkele fouten die gecorrigeerd moesten worden. Op 5 maart heeft de Commissie de correcties gepubliceerd en inmiddels zijn de markeringen ook in verschillende bestanden te downloaden.

De markeringen dienen te worden bedrukt in de taal of talen van de lidstaat of lidstaten waar het product op de markt wordt gebracht. In meerdere talen is dus ook mogelijk. Embossing of andere alternatieven voor inkt zijn toegestaan om te voorkomen dat deze markering het hoogwaardige recycleproces in de weg  staat. Bestaande voorraden vallen niet onder de nieuwe wetgeving als ze op 3 juli al in Nederland in de handel zijn gebracht.

Op tabaksproducten met filters, en losse filters voor gebruik in combinatie met tabaksproducten geldt overigens ook een vergelijkbare markeringsplicht.

4. Minimaal 90% gescheiden inzameling
En dan de laatste in de de rij; met ingang van het kalenderjaar 2022 moet minimaal 90% van alle plastic drankflessen inclusief (doppen en deksels) met een inhoud tot 3 liter apart worden ingezameld. De producent/importeur (degene die de afvalheffing voor verpakkingen betaalt) is hiervoor verantwoordelijk. Deze afspraak geldt voor alle soorten plastic en er is in dit geval geen uitzondering voor alcohol, sap en zuivel zoals bij de invoering van statiegeld het geval is.

Wat wordt er precies bedoeld met gescheiden inzameling? De afvalstoffen- of liever gezegd grondstoffenstromen, moeten gescheiden worden naar soort en aard van de afvalstoffen om een specifieke behandeling te vergemakkelijken. Inzameling via PMD of een mix kunststof stroom is niet toereikend. De gescheiden inzameling mag ook collectief via bijvoorbeeld Afvalfonds verpakkingen worden geregeld. Hoe de producenten hier invulling aan gaan geven is op dit moment niet helemaal duidelijk, ook hiervan houden we jullie graag op de hoogte.

Nog meer veranderingen in wet- en regelgeving vanaf 2023
Naast deze 4 grote veranderingen gaat er in de komende jaren nog meer gebeuren. Medio 2023 zijn producenten onder de noemer: ‘’uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’’ verantwoordelijk voor een kosteloos, landelijk dekkend inzamelsysteem voor kunststoffen.

Een jaar later (medio 2024) is het verplicht om een verbinding tussen kunststof dop & fles na opening te maken (tethered caps) op single use plastic drankverpakkingen met een inhoud tot 3 liter. En er staan een aantal bewustwordingsmaatregelen voor o.a. voedsel, drankverpakkingen, bekers, ballonnen en sigarettenfilters op stapel. We volgen deze ontwikkelingen op de voet, houd daarom onze website en social media kanalen in gaten.

Wat kan je doen?
Met al deze maatregelen in het verschiet is het raadzaam om een gedegen plan te maken. Maak van je afvalplan een grondstoffenplan en pas het ‘reduce, reuse, recycle-principe’ toe. Bekijk hoe je als organisator minder afval kan maken, meer kan hergebruiken en hoogwaardig (circulair) kan recyclen.

Ketensamenwerking
Ketensamenwerking is hierbij de sleutel tot succes. Ga daarom in gesprek met je (drank)leveranciers, (bar-)producent, afvalverwerker, recycling partner en vergeet je bezoeker niet! Meer informatie en een handige toolkit vind je op de Plastic Promise website.

Wil je meer weten over de veranderingen in wet- & regelgeving?
Op 8 oktober organiseren we een webinar over ‘afvalvrije bekersystemen’. Hierin geeft Agnieszka van Batavia (The LCA Centre) een toelichting op dit onderwerp en vertelt ze meer over de resultaten van het LCA onderzoek dat eind oktober gepubliceerd zal worden. In dit onderzoek is de milieu impact van herbruikbare en recyclebare bekersystemen in kaart gebracht. Lees hier meer over het volledige programma en meld je aan via deze link.

Geschreven door:
Laura van de Voort
Co founder Green Events en project manager Plastic Promise

Bron: PlasticPromise.nl

17-10-2018 - Hardcups als eerste stap richting afvalvrij festivals

We kennen ze allemaal wel. Grote festivals waarbij de grond bezaaid is met een deken van lege plastic bekertjes. Dit is een grote irritatie van steeds meer festivalbezoekers. Al deze plastic bekertjes worden na het festival bij elkaar geveegd en gaan dan direct de afvalverbranding in. Hoe zorg je als gemeente en festivalorganisator voor een festival zonder afval? Dus een festival waar geen zwerfafval op de grond ligt en grondstoffen zo goed mogelijk hergebruikt worden? Hardcups bieden een eerste oplossing.

De juiste beker
Duurzaamheid is hot en krijgt ook op festivals steeds meer aandacht van festivalorganisatoren en hun bezoekers. De plastic drinkbekers zijn daarbij een opvallend onderdeel. Waar voorheen de plastic wegwerpbekers grotendeels op de grond belandden, zo maken steeds meer grote festivals in Nederland gebruik van een systeem met herbruikbare plastic bekers gemaakt van steviger plastic, hardcups. hardcup2Op festivals die deze hardcups, meestal in combinatie met statiegeld gebruiken, ligt veel minder zwerfafval op de grond en wordt veel minder afval geproduceerd (en afgevoerd). Het hygiënisch reinigen en drogen van deze hardcups is wel een aandachtspunt. Afhankelijk van de omvang van het festival kan dit op de locatie zelf gebeuren. Diverse bedrijven bieden de hardcups aan en te verwachten valt dat het systeem de komende jaren wordt opgeschaald en doorontwikkeld, waardoor het voor steeds meer festivals de meest duurzame keuze is.

Naast hardcups zijn recyclebare bekers een alternatief voor plastic wegwerpbekers. Voorwaarde is wel dat de bekers ook daadwerkelijk worden gerecycled, anders is er geen verschil met de gewone plastic beker. Bekers die op de grond hebben gelegen zijn vaak te vervuild om te recyclen en worden door de verwerker geweigerd. Maar als inzameling en sortering op de juiste manier plaatsvindt, dan kan de beker daadwerkelijk gerecycled worden tot nieuwe bekers en is dit systeem een goede ‘second-best’.

Rol van de gemeente
In een circulaire economie moeten we af van single-used bekers die op de grond worden gegooid. De hardcup is een bewezen oplossing voor festivals en evenementen, die leidt tot minder afvalgebruik en minder zwerfafval op de grond. Als gemeente kun je verschillende maatregelen opnemen in je evenementenvergunning. Een goed voorbeeld hiervan is de gemeente Amsterdam die vraagt aan evenementen zelf om met een aantal maatregelen te komen om afval op het festival te verminderen. Daarnaast stelt de gemeente het gebruik van de hardcup beker vanaf 2020 voor festivals en evenementen verplicht in de evenementenvergunning. Uiteraard zal in de eerste jaren maatwerk nodig zijn. Gemeenten kunnen als voorwaarde stellen dat de gescheiden inzameling op een festival op orde moet zijn bij gebruik van recyclebare bekers. Als gemeente heb je de kans om een duidelijke richting aan te geven waar we naartoe willen: circulaire festivals zonder afval.

Bron: Vangbuitenshuis.nl

grip on and party

© Grippo 2024